søndag 14. september 2008

Hvordan å få seg en tysker - part 1

Leksjon 1:
Å møte en tysker


Det går rykter om at tyskere tiltrekkes av øl, men så enkelt er det altså ikke. Tvert imot, det er tyskere som tiltrekker seg øl. Og det holder dermed heller ikke å holde en ølfest, nei, for å møte tyskere må du nærme deg dem på en litt mere raffinert måte.

En metode som garanterer sukksess er å oppholde seg i nærheten av en turistatrakksjon om sommeren. Vanlige eksemplarer av sorten 'homo tyskus' bruker hele sommeren på å kjefte på hverandre i fremmede byer, å klage over for høye priser og for skittne byer, og selvfølgelig over at ingen snakker tysk. Det kunne være din sjanse for å slå til! Bare lær utenatt noen enkle tyske settninger ('Wollen sie einen kaffe trinken gehen?', 'Was halten sie eigentlich von der neuen EU-verfassung?', 'Nein, leider sind die trolle bei tag selten in den Strassen von Oslo unterwegs'). Gjennomsnittstyskeren faller for selv meningsløse settninger og er veldig sjarmert og lettet over at noen i det hele tatt snakker tysk.

Problemet med den slags tysker er, at den ikke snakker et eneste ord norsk (og ikke kommer til å lære det over tid heller. Han eller Hun kommer heller til å satse på å lære alle andre mennesker tysk ved å.. snakke... LANGSAMT... OG... HØYT... OG TY-DE-LIG! Selv om du forsikkrer fem til seks ganger at du ikke forstår et ord, og at tempo har ingenting å gjøre med at du hadde fransk i skolen) og at han eller hun bor i tyskland.

Vil du heller møte unge, kulturbevisste tyskere som snakker norsk og kan forestille seg å bo i norge på lang sikt (Elgfarm...), så er universitetet et bra sted å begynne på. Bare sett deg på trappene forran UB og vent til du hører en tysk stemme, som prøver å unngå tysk aksent. Det viktigste først: unngå å snakke tysk til ham. I motsettning til den turistiske tyskeren, kommer den kulturbevisste tyskeren til å være personlig fornærmet hvis du snakker noe annet enn norsk til ham. Gi ham eller henne heller et fjallete komplimang ('Er du tysk? Sier du det? Jeg hadde trodd du var vestlendning!') og han/hun kommer til å smelte i hånda di!

Nå er det bare å slå til med noen sjekkertriks, som jeg skal fortelle dere neste lørdag når det blir:

Hvordan å få seg en tysker - part 2:
Å sjekke opp en tysker

5 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, bra serie, jeg gleder meg. Selv har jeg f eks vært på ferie med en tysker som lukket munnen hver gang vi hørte en annen tysker, i frykt for å bli gjenkjent. Hans verste mareritt var denne setningen: "Sind Sie auch Deutscher?"

PCB sa...

Entydig en kulturtysker.
Men det er jo også forstårlig, man vil jo ikke snakke med andre tyskere når man først ER i utlandet...

Anonym sa...

Aber schnell! Nach Samstag warten ist gar nicht einfach...

[Noen snakker nemlig tysk.]

PCB sa...

Na gut, dann bin ich eben schnell ;-)

Jeg håper jo virkelig at noen snakker tysk... Det beviser bare at mitt morsmål ikke er død ennå :-D

Kristin Storrusten sa...

Ahahaha, hysterisk! Jeg kan ikke vente! Jeg har jo måttet gå for det nestbeste (en kjæreste med tysk bestemor), og skulle gjerne byttet ut i en litt renere modell...